Huisgemaakte boter

bij verse speltbrood

Kaat Roels

Bij vers brood

past zelfgemaakte boter

Ingrediënten

50 g volle yoghourt

500g room 40%

Peper

Zout

Speltbrood (om af te bakken)

Odoo - Sample 1 for three columns

één

Roer de yoghourt met de room en laat 24 uren (afgedekt) bij kamertemperatuur staan.  

Odoo - Sample 2 for three columns

twee

Klop de room met een garde tot het schift.

Odoo - Sample 3 for three columns

drie

Laat in een zeef uit druppelen.  Vang de botermelk op.  Spoel eventueel met water al de botermelk uit de boter, om ranzig worden tegen te gaan.  

Presentatie

Snij dikke sneden van het brood en geef er de boter bij, met de pepermolen en (kruiden)zout.  Zet er ook een kommetje pittige olijfolie bij als plantaardig alternatief.

Onweerstaanbaar bij een ‘high thee’, met een biertje of wijn.

De uitgedrupte botermelk is een echte bonus.  Niet te vergelijken met wat je in de supermarkt koopt.