Het draait rond granen

Al meer dan 7000 jaar zijn granen trouwe bondgenoot van de mens.  Enkele decennia industriële en commerciële focus hebben even geleid tot een wankele verhouding, maar hier komt een einde aan. 

Spelt geeft smaak

Spelt zorgt voor een vast en toch kruimig brood met zachte smaak.  Hierdoor is het de ideale basis voor alle vormen van (volkoren)gebak.
v

Spelt is gezond

  • Spelt bevat korte gluten die beter verteerd worden dan de gluten van moderne tarwevarianten.  
  • bevat de mineralen Mangaan, Magnesium, Koper, Ijzer, Zink, Seleen, Kalium, Fosfor.
  • rijk aan vitamine B1, B3, B6, B11.

v

Spelt is van hier

Spelt wordt al 5000 jaar in onze streken verbouwd. Spelt heeft een lagere opbrengst dan tarwe én een kafje dat verwijderd moet worden. Speltdeeg vraagt een zachte aanpak.  Daarom is spelt niet verder geselecteerd voor industrieel gebruik.  Gelukkig maar!  Wereldwijde industriële broodproductie gaat voor geselecteerde tarwe die meer gluten bevatten en snel, uniform maar moeilijker verteerbaar brood oplevert.
In de Ardennen is de traditie van spelt verbouwen niet verloren gegaan.  Deels omdat het graan perfect gedijt in het Ardens klimaat.  
Het Maal werkt met zuivere, biologische spelt, zonder toegevoegde enzymen of andere bloemverbeteraars, duurzaam gemalen in een watermolen.
Odoo text and image block
Odoo - Sample 1 for three columns

Boekweit geeft smaak

Boekweit is een driehoekig vruchtje met een specifieke nootachtige smaak.

Boekweit is gezond

Boekweit behoort tot dezelfde familie als rabarber en is dus is geen graan: boekweit bevat geen moeilijk verteerbare gluten.
Het is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen als magnesium, kalium, fosfor.

Boekweit is van hier

Boekweit werd tot de eerste helft van vorige eeuw veel geteeld op onze arme zandgronden.  Net als spelt, rogge en haver werd het verdrongen door geïndustrialiseerde tarwe.
 

Odoo - Sample 2 for three columns

Rogge geeft smaak

Rogge is een donker graan met een karakteristieke smaak.  Doordat het van nature arm is aan gluten zorgt het voor een vast en stevig broodkruim.  

Het Maal plet zelf rogge tot roggevlokken voor Speltbrood met roggevlokken.  We kiezen voor de combinatie met spelt voor de subtiele smaak en aangename textuur.

Rogge is gezond

  • hoog vezelgehalte waaronder onoplosbare pentosanen, die de suikerspiegel stabiliseren en een gezonde darmflora ondersteunen.
  • rijk aan mineralen (Mangaan, Magnesium).
  • rijk aan het aminozuur tryptofaan.
Rogge is van hier

Rogge is het graan van het noorden: aangepast aan korte zomers en koude winters en geschikt voor arme gronden.  

Odoo - Sample 3 for three columns

Haver geeft smaak

Haver heeft een aangenaam zachte en zoete smaak.  Een ideaal ingrediënt voor voedzame granola.
v

Haver is gezond

  • vrij van gluten.  Opgelet: kan sporen van tarwe bevatten door het verwerkingsproces.
  • De vezels in haver binden suikers en stabiliseren zo de bloedsuikerspiegel.
  • rijk aan mineralen kobalt, magnesium, koper en ijzer.
  • rijk aan vitamine K, E, B1, B2, B3, B6 en carotenen.
Haver is van hier
Haver verdraagt ook arme zandgronden en was tot de late Middeleeuwen een belangrijk gewas in de lage landen.