FAQ 

Heb je vragen?  Misschien staan ze hieronder.

Waar vind ik informatie over allergenen in de producten van het Maal?

Bij al de producten van het Maal hoort een ingrediëntenlijst èn allergeneninformatie die wij op eenvoudig verzoek met u delen via e-mail of bij het afhalen.

Het menu van het Maal is elke week anders en varieert met de seizoenen.  

het Maal zelf beheerst zijn processen en voorkomt zo kruisbesmetting.  De ingrediëntenleveranciers kunnen sporen van allergenen niet altijd uitsluiten.  het Maal zal deze mogelijke sporen dan ook melden in de allergeneninformatie.   

Ik probeer gluten te beperken in mijn voeding, hoe kan het Maal hierbij helpen?

Uit studies blijkt dat ook mensen die niet lijden aan coeliakie voordeel halen uit het verminderen van tarwegluten in de voeding.  

het Maal heeft onder meer om die redenen eenvoudigweg geen tarwe in huis maar kiest voor spelt als basisgraan, aangevuld met rogge, haver en boekweit. De keuze voor de graansoorten en het productieproces zorgen voor brood dat natuurlijk laag is aan gluten. Maar niet glutenvrij.

het Maal gebruikt ingrediënten uit biologische teelt waar geen toevoegingen in toegelaten zijn.  Evenmin vind je bij ons broodverbeteraars, traditioneel met extra toegevoegde gluten.

In desemdeeg vindt meer afbraak van eiwitten plaats.  Ook vindt er -gedeeltelijke- afbraak plaats van die stukjes van A-gliadine die coeliakie veroorzaken.  Mensen met glutenallergie hebben hier niets aan, maar mensen die gevoelig zijn voor gluten misschien wel.

Spelt is een oude verwant van tarwe die niet is geselecteerd voor de 'geïndustrialiseerde' broodproductie.  Speltgluten zijn korter en vormen een minder sterk netwerk.  Veel mensen reageren positief op de omschakeling naar spelt.  Toch bevat spelt gluten en het Maal vermeldt deze duidelijk bij de ingrediënten.  

Rogge heeft weinig en korte gluten.   Roggebrood heeft een hele andere, vaste structuur.

Haver en boekweit hebben van nature geen gluten.  Wel worden ze verwerkt in een omgeving waar meestal ook tarwe aanwezig is en dus kunnen sporen van tarwegluten niet uitgesloten worden. Dat vindt u duidelijk op de allergeneninformatie.

Passen de producten van het Maal ook in een vegetarisch of veganistisch menu?

het Maal maakt deel uit van een pluralistische samenleving en heeft begrip voor de diverse levensfilosofieën die we in de 21ste eeuw kennen.  Voor wat voeding betreft: vooral gevarieerde voeding is belangrijk, en respect.  

Al de producten van het Maal zijn vegetarisch. Gebruikerstips zullen meestal ook vegetarisch zijn omdat het Maal nu eenmaal houdt van het grote gamma groenten waar we over beschikken.  Groenten zijn lekker en daarnaast zijn ze gezond en duurzaam.  Mooi meegenomen!

het Maal gebruikt plantaardige oliën (olijfolie) en plantaardige melk waardoor we ook veganistisch zijn.  

Al de ingrediënten worden trouwens gemeld.

Onze producten passen dus in elk maal.

Het brood van het Maal is wat anders dan wat ik in de winkel vind.  Hoe komt dat?

het Maal heeft geen tarwe in huis, en tarwe is juist de basis van de meeste broden op de markt.  Dat tarwe bevat bovendien bloemverbeteraars als ascorbinezuur of enzymen die in alle gangbare bloemsoorten toegevoegd worden.  Daarnaast gebruikt de gewone bakker veel zout en gist samen met broodverbeteraars, poeders of pasta, die het broodproces uniformiseren.   Tarwe+bloemverbeteraars+broodverbeteraars geven industrieel brood: uniform, groot volume, sponsachtig en langer houdbaar, maar ook moeilijker verteerbaar.

het Maal gebruikt zuiver spelt van biologische teelt (zonder toevoegingen) voor zijn basisbroden.  Smaak ontwikkelt zich door het lange bereidingsproces met natuurlijke desem.  Omdat er zich zoveel natuurlijke smaakcomponenten vormen kan het aandeel zout opvallend lager gehouden worden dan het toegestane wettelijke maximum, zonder in te boeten aan smaak.  

Al de ingrediënten die het Maal gebruikt zijn van biologische teelt, uit respect voor het milieu, de boer en de klant.

Hoe bewaar ik brood het best?

Brood behoudt zijn krokante korst als het in katoen of linnen bewaard wordt.  Vandaar dat het Maal zulke zakken ter beschikking heeft.  

Zeker niet in de koelkast bewaren.  Het zetmeel in het brood heeft juist de neiging om water af te geven bij temperaturen rond -5 /5°C waardoor het brood juist sneller droog.

Na 2 dagen verliest brood zijn malsheid, maar zeker niet zijn smaak en voedingswaarde.  Integendeel zelfs, zeker desembrood kent zoveel smakelijke toepassingen.  Kijk even bij onze recepten.

Is vers brood ongezond?

Vers brood is niet ongezond.

Alleen hapt het zo snel weg en dàt is niet gezond.  Het is beter om goed te kauwen zodat de verteringsenzymen in het speeksel hun werk kunnen doen.  Amylase breekt zetmeel af tot kortere eenheden.

Wat is er trouwens lekkerder dan vers brood recht uit de oven...

Is volkorenbrood gezond?

Wie vaker volkoren eet loopt een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker en blijft vaak beter op gewicht.  Dus: ja, volkorenbrood is gezond.

Maar, er is volkorenbrood en volkorenbrood. Het ene is gemaakt van puur volkorenmeel, zout, water en rijsmiddel en uiteraard niet zo luchtig als wit brood.  Het andere volkorenbrood krijgt veel extra broodverbetermiddel om een volkorenbrood te krijgen zo luchtig als wit brood... 

Ga voor volkorenbrood en geniet van de stevige structuur.

Mijn kinderen houden niet van brood met pitten...

Af en toe zitten er pitten en zaden in de broden, omdat dat heel lekker is.  We weken en toasten de zaden die in het deeg verwerkt worden voor extra smaak en verteerbaarheid.  

Heb je een eter die ècht geen pitten wil, laat het ons weten en we vinden een oplossing op maat.

Waarom een abonnement?

Met deze formule kan het Maal je een aantrekkelijk geprijsde box aanbieden, dankzij duidelijke afspraken, voor continuïteit en tegen verspilling.  Voordeel voor beide partijen. 

Maak je geen zorgen, de abonnementen lopen maar over 4 weken en je kan ze ook stopzetten.  Zonder kosten als je ten laatste 2 dagen voor levering verwittigt.

Waarom een menu?

Zo kan je eens kennis maken met het productgamma van het Maal.  Neem contact met ons op als u het moeilijk hebt met een product uit het menu. 

Wat als ik met vakantie ga?

Fijn, en we passen de afhaaldata gewoon aan.  Laat wel ten laatste 2 dagen vóór levering weten dat je de bestelde box niet kan ophalen.  Of laat een vriend of vriendin genieten van je box.

Ga je echt voor heel, heel erg lange tijd weg?  Ook dat lossen we eenvoudig op, door het abonnement stop te zetten.  het Maal stort het resterende bedrag terug.

Wat met mijn privacy?

De webwinkel vraagt enkele gegevens om u een offerte te kunnen sturen en de bestelling te bevestigen.  

Deze gegevens gebruiken we enkel voor dit ene order, niet voor eigen marketingdoeleinden en al zeker niet om door te spelen aan derden.  U kan deze gegevens trouwens opvragen of laten wissen (info@hetmaal.be).

Ik heb geen toegang tot internet. Hoe kan ik toch een bestelling plaatsen?

Kom langs of bel even. 

Wat als ik een bestelling wil plaatsen voor over 2 weken (of nog verder)?

Bij de bestelling is er de mogelijkheid om de leverdatum te kiezen.

Wat als ik een speciale wens heb?

Bij de bestelling is er de mogelijkheid om extra wensen te noteren.  Of stuur een mail naar info@hetmaal.be

Hoe kan ik betalen?

Bij de bestelling kies je de betaalmethode.  Dat kan makkelijk via overschrijving (BE24 0018 3019 0138).  

Of selecteer 'Mollie' voor bancontact of Belfius-knop.  

Paypal is ook een veilige betaalmethode.

En natuurlijk kunnen we ook de Bancontact-app gebruiken.

Wat zijn juist de uren dat ik mijn bestelling kan afhalen?

Je vindt de afhaalmomenten onder 'Wat - hoe bestellen'.  Tijdens de week kan dit tussen 17 en 21.30u en op zaterdag tussen 8.30 en 12u.  Past dit eens minder?  Bespreek het dan tijdig.  

het Maal werkt op bestelling, is écht flexibel en houdt van speciale vragen!

Duidt de optie 'Op afspraak' aan, kies de datum die u het best past en geef je wensen aan.  

Volgende week kan ik niet op mijn gekozen afhaaldag, wat nu?

Neem contact met ons op en we zoeken samen de best passende oplossing.  Tot een dag voor datum kunnen wij de planning nog aanpassen.